Rondvliegende boeken in Buenos Aires

In een van de mooiste boekwinkels ter wereld, El Ateneo Grand Splendid in Buenos Aires, Argentinië, brak gisteren vlak voor sluitingstijd paniek uit.

De klanten dachten in eerste instantie dat het om een reclamestunt ging. De boekwinkel is gehuisvest in een oud theater en heeft veel van haar karakteristieke interieur behouden, inclusief het toneel en de balkons. Men ging er van uit dat de winkel, waar wel vaker bijzondere evenementen plaatsvinden, de bezoekers wilde verrassen. Totdat klanten zagen dat de boeken niet aan touwen vastzaten of anderszins konden rondvliegen.

Argentijnse leden van het Magysterium, de speciale dienst van Terra Fabula, werden gealarmeerd en waren snel ter plaatse. Nadat ze de bezoekers en het personeel hadden betoverd in een tijdelijke bevriezing van tijd en beweging, sloten ze de winkel en wisten de boeken te vangen met netten of door er simpelweg andere boeken naar te gooien. Een van de agenten werd zelfs door een boek ondergepoept, iets wat tot dusver nooit voor mogelijk was gehouden.

Nader onderzoek wees uit dat de afdeling antiquariaat, waar zeer oude boeken en manuscripten worden tentoongesteld of verkocht, een kist met antieke boeken had opgekocht van een familie waarvan de identiteit om begrijpelijke redenen geheim wordt gehouden. Verdere naspeuring bracht aan het licht dat de bibliotheek van de betreffende familie nog meer betoverde boeken had. Ook daar hebben de nodige acties plaatsgevonden om alle rondfladderende boeken te vangen en veilig op te bergen.

De boeken (waarvan de meeste als onderwerp hadden vogels, vleermuizen en ander vliegend gespuis) zijn naar de bibliotheek van Terra Fabula overgebracht. Vervalsingen zijn er voor in de plaats gelegd in de boekwinkel.

Aangezien bezoekers met de nodige spreuken nog steeds in de veronderstelling waren dat de vliegende boeken een slimme reclamestunt was, werd de volgende dag het verkooprecord verbroken. Voor het personeel was het een raadsel waarom iedereen op dezelfde dag boeken kwam kopen over alles wat met vliegen te maken had.