Magische Midzomernacht in Zweden

Afgelopen nacht werden er op verschillende plaatsen in Europa feesten gevierd ter ere van de kortste nacht, oftewel de zomerwende. In Scandinavië werd het op veel plekken niet donker en ging de lichte schemering weer over naar het begin van een nieuwe dag.

De traditie gaat duizenden jaren terug, naar de tijd dat druïden rituelen uitvoerden om de natuurgeesten en voorvaderen gunstig te stemmen. In de folklore wordt hier nog veelvuldig naar verwezen en ook vandaag de dag vinden er overal feesten plaats. Door heel Europa zijn oude stenen monumenten te vinden die vermoedelijk een rol speelden in deze vieringen, waarvan Stonehenge in Engeland wellicht de meest bekende is.

Rond deze tijd is het Magysterium (de speciale dienst van Terra Fabula) extra op de hoede. De ervaring leert dat oude toverij weer tot leven komt. Op veel plaatsen staat men dus ook paraat om in te grijpen als de magische wereld doorschemert in die van de mensen, met veel verwondering tot gevolg. Gelukkig denken de meeste feestvierders dat de overdaad aan drankjes en eten hiervan de oorzaak zijn en gaat men ongestoord weer verder.

In Zweden werden rond vier uur in de morgen op verschillende plaatsen meldingen gedaan van vreemde verschijnselen. Met name in de heuvels en bosrijke omgevingen zag men tussen de bomen dansende lichten en meenden de mensen zelfs gezang te horen.

In Uppsala, een stad ten noorden van Stockholm, keek een kleine jongen uit het raam van zijn slaapkamer en zag een vrolijke optocht voorbij komen van dansende elfen, feeën en kabouters die samen met trollen op wonderlijke instrumenten speelden. Ze werden vergezeld door een paar wandelende bomen die waren versierd met gekleurde linten en lantaarns. Toen de kleine jongen werd opgemerkt, bleven ze onder zijn raam staan en zongen ze hem met een oud lied weer in slaap.

De optocht is door het Magysterium met een onzichtbaarheidsspreuk door de straten van Uppsala teruggeleid naar de bossen en er zijn geen boetes uitgedeeld. In overleg is besloten om de kleine jongen deze mooie herinnering te laten houden. Voor hem was het een levendige droom die echt werd. En het Magysterium is van mening dat je de rijkdom van de verbeelding een kind nooit mag ontnemen.